Stichting Onterfd Goed

 Musea, Onterfd Goed  Reacties staat uit voor Stichting Onterfd Goed
mrt 182012
 

Op donderdag 15 maart hebben Kathy, Dieuwertje en ik bij de notaris onze handtekeningen gezet. De stichting Onterfd Goed is een feit. Voor de eerste weken hebben wij de portefeuilles verdeeld, maar onze nieuwe voorzitter, Theo van Oeffelt staat al te trappelen van ongeduld. Zodra we ook een penningmeester en een secretaris hebben laten we de papieren bij de kamer van Koophandel aanpassen. Een zeskoppig bestuur wordt het. De notaris schudde het hoofd, want vond dat het een oneven aantal moet zijn, maar wij zijn eigenwijs…………………………….

In de komende week is Kathy druk met een ander project en werken Dieuwertje en ik aan de collectieregistratie, de voorbereidingen voor de verzamelaarsbeurs in Utrecht en aan onze ‘coming-out’.

Op maandag 2 april om 11.00 uur wordt op Radio 1 ons eerste gezamenlijke intervieuw uitgezonden en in die week gaan we in gesprek met stakeholders en media.

Het wordt hard werken, maar we hebben er alle drie ongelooflijk veel zin in. De reacties van mensen die we spreken zijn zonder uitzondering enthousiast, iedereen begrijpt direct wat we willen bereiken. Probleem is dat ons plan zo innovatief en bijzonder is dat de juridische en fiscale regelgeving kandidaat bestuurders afschrikt. Ondanks onze dubbele check van wetten en regels, blijven mensen het ‘eng’ vinden om met een collectie aan de slag te gaan en om onze -door fiscalisten goedgekeurde- directeuren/bestuurders/ondernemers-constructie te ondersteunen.

 

Scryptioncollectie

 Algemeen, Innovatie, Musea, Nederlandse musea  Reacties staat uit voor Scryptioncollectie
feb 272012
 

Sinds onze samenwerking in het project Time machine voor ASML hebben Kathy Marchand (Bouwkate) en Dieuwertje Wijsmuller (CCC) en ik het plan ‘iets’ te doen met de Scryptioncollectie. Het bestuur van de stichting Scryption heeft besloten de collectie terug te geven aan de fraters van Tilburg zodat de stichting kan worden beeindigd. Er is immers geen uitzicht meer op activiteiten door het ontbreken van zo’n beetje alles behalve een gedreven bestuur.

De collectie staat in Tilburg opgeslagen en verliest per maand aan waarde. Deels doordat hij niet meer wordt beheerd, deels door de marktwerking. Erfgoed staat in een minder goed daglicht dan een aantal jaren geleden en verzamelaars zijn massaal aan het verkopen op veilingen en internet.

replica

Hammond

 

 

 

 

 

Kate, Dieuwertje en ik (DKJ) hebben besloten de collectie over te nemen om er vervolgens activiteiten mee te ontwikkelen. Op die manier wordt de collectie onttrokken aan de museale regelgeving en krijgen we meer armslag. De opzet van dit plan is om de politiek en de samenleving te laten zien dat er iets moet veranderen in ons cultuurbeleid willen we niet nog veel meer Nederlands erfgoed ‘onterven’ en op straat zetten. De Scryptioncollectie ‘valt nu in handen’ van drie mensen met een gedegen museale achtergrond, maar had op de lange termijn evengoed in bezit van een commerciele partij kunnen komen.

Inmiddels is de koop gesloten, de papieren worden opgemaakt en begin maart getekend. DKJ heeft een nieuwe stichting in het leven geroepen; Stichting Onterfd Goed, waarvoor de notaris aan het werk is en op dit moment bestuursleden worden benaderd.

Er wordt gezocht naar een ruimte van 200 tot 300 m2 waar de collectie kan worden opgeslagen en waar we kunnen werken aan onderzoek en registratie. De totale collectie zal in een ‘open depot opstelling’ voor iedereen toegankelijk zijn en er worden activiteiten rond de collectie georganiseerd. Denk aan projecten waarbij technische leerlingen onder leiding van deskundigen typemachines restaureren of kunstenaars die afgeschreven machines beschilderen of verwerken tot nieuwe objecten. Er worden debatten en lezingen georganiseerd met als thema: Waarde van erfgoed. Wat te bewaren?, Hoe gaan we om met erfgoed? Wat mag erfgoed kosten, of moet het iets opleveren?

We hebben inmiddels een groot aantal cultuurprofessionals gesproken en zonder uitzondering steunen zij ons initiatief en willen op de hoogte gehouden worden of zelfs aanhaken. Zo links en rechts horen we zelfs dat er meer collecties in gevaar komen in de toekomst…………………..

 

 

 

Museum Catharijnenconvent zoekt nieuwe eigenaar voor museaal object

 Musea, Nederlandse musea  Reacties staat uit voor Museum Catharijnenconvent zoekt nieuwe eigenaar voor museaal object
feb 132012
 

http://www.tros.nl/tros-radio-tips/nieuwsshow/nieuwsshow-uitzendingen/item/?tx_trosradio[itemid]=51675&cHash=7af7b0d41b5ff6e2020fa560034eee22

© 2013 Cultivate Suffusion theme by Sayontan Sinha