Onterfd Goed naar Den Bosch

 Algemeen  Reacties staat uit voor Onterfd Goed naar Den Bosch
apr 102012
 

frontzijde locatie de Gruyterfabriek vanaf de binnenplaats

Inmiddels is Onterfd Goed statutair opgericht. Alle zaken lopen. Er zijn vijf bestuurders en we zoeken nog naar een zesde. De projecten staan in de startblokken en de eerste studenten werken al aan de grote lijnen daarvan. Per 1 april is Marije steun en toeverlaat op gebied van de bedrijfshuishouding; onze officemanager. Afgelopen vrijdag hebben we onze eerste ‘stagiair’ verwelkomd; Sjoerd (Willem de Kooning Academie) gaat zich buigen over de uitstraling van ons nieuwe onderkomen in de Gruyterfabriek in Den Bosch.

Komend weekend de eerste verkoopronde op de verzamelaarsbeurs in Utrecht. Twee tafels vol met kleine objecten, die als eerste zijn geselecteerd om te worden afgestoten.

Op 1 september van dit jaar moet het depot op de huidige locatie leeg worden opgeleverd. Dat betekent dat we vanaf 1 mei vier maanden hebben om in te richten en te verhuizen.

Brabants Dagblad over Scryption collectie

 Algemeen  Reacties staat uit voor Brabants Dagblad over Scryption collectie
apr 032012
 

Collectie Scryption wordt ontmanteld

maandag 02 april 2012 | 16:25

Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
Jeroen van Eijndhoven/PVE ;Scrytion sloot in januari vorig jaar de deuren in Tilburg.Jeroen van Eijndhoven/PVE ;Scrytion sloot in januari vorig jaar de deuren in Tilburg.

TILBURG – Het bestuur van Scryption heeft besloten de stichting te ontbinden. De middelen ontbreken om de collectie van het museum voor schriftelijke communicatie te beheren en de activiteiten voort te zetten.

Dat heeft het bestuur maandag bekendgemaakt. Meer dan een jaar is onderhandeld met de gemeenten Tilburg en Eindhoven, maar volgens het bestuur is nergens steun gevonden.

Scryption heeft, zoals in de statuten was vastgelegd, de collectie teruggegeven aan de fraters van Tilburg, de oorspronkelijke eigenaars. De fraters hebben echter niet genoeg mensen en deskundigheid om de collectie te beheren. Daarom hebben zij besloten die over te dragen aan de stichting Onterfd Goed. Die heeft als doel de collectie zorgvuldig te ontmantelen. Stukken die niet mogen ontbreken in de ‘Collectie Nederland’ worden aangeboden aan musea.

Het hele afstotingstraject van de Scryption-collectie duurt naar verwachting anderhalf jaar.

Het museum sloot in januari vorig jaar de deuren in Tilburg, nadat de gemeente de subsidie had stopgezet.© Brabants Dagblad 2012, op dit artikel rust copyright.

Stichting Onterfd Goed onthult activiteiten

 Algemeen  Reacties staat uit voor Stichting Onterfd Goed onthult activiteiten
apr 022012
 

Het bestuur van Scryption heeft besloten de stichting te ontbinden bij gebrek aan middelen om de collectie te beheren en de activiteiten voort te zetten. Meer dan een jaar lang heeft het bestuur gesproken met de gemeentes Tilburg en Eindhoven, maar geen steun gevonden.

Zoals statutair was vastgesteld heeft Scryption de collectie teruggegeven aan de fraters van Tilburg, de oorspronkelijke eigenaars. Omdat het de fraters ontbreekt aan de benodigde mankracht en deskundigheid om deze collectie te beheren, hebben zij ervoor gekozen hem over te dragen aan de nieuwe stichting Onterfd Goed. Deze stichting heeft ten doel de collectie zorgvuldig te ontmantelen. Allereerst wordt per deelcollectie en veelal op objectniveau onderzocht of het Nederlands erfgoed betreft. Objecten waarvan vast komt te staan dat ze niet in ‘de Collectie Nederland’ mogen ontbreken zullen worden aangeboden aan Nederlandse musea. Schenkingen waaraan voorwaarden zijn verbonden zullen waar mogelijk volgens die voorwaarden worden behandeld, eventueel in overleg met de schenker.

Gedurende het hele afstotingstraject dat naar verwachting anderhalf jaar zal duren, is de totale, steeds kleiner wordende collectie voor iedereen zichtbaar.  Met een deel van de objecten worden activiteiten ontwikkeld om aandacht te genereren voor de problemen die ontstaan door het huidige cultuurbeleid. De Scryption collectie is niet de laatste collectie die verloren dreigt te gaan. Stichting Onterfd Goed vraagt musea nog eens kritisch naar hun eigen –vaak overvolle-  depots te kijken en samen te werken aan een weloverwogen nationale collectie. Aan publiek en politiek vragen we onder andere hóe de Collectie Nederland er uit moet zien, wat we er mee moeten doen en wie de kosten voor beheer en tentoonstellen moet betalen.

De opbrengst van de verkoop van de Scryption collectie aan musea, verzamelaars en liefhebbers wordt gebruikt om culturele initiatieven en projecten te ondersteunen.

Vanaf maandag 2 april gooit de Stichting Onterfd Goed de ramen open. De pers wordt op verzoek geïnformeerd en een aantal projecten die voor een groot deel door studenten en jongeren worden ontwikkeld en uitgevoerd gaan van start. Volg ons op de website: www.onterfdgoed.nl waar ook de collectieregistratie kan worden bekeken in een overzichtelijke database, die wekelijks wordt aangevuld.

 

© 2013 Cultivate Suffusion theme by Sayontan Sinha