Tilburg’s cultuurwethouder Marjo Frenk bestond het onlangs om het besluit voor de opheffing van het subsidie aan museum Scryption als een ‘beleidloos besluit’ te betitelen. Laat het even op u inwerken. Het besluit om een langlopende subsidierelatie met een museum op te zeggen – en daarmee het museum een zeker einde te bezorgen – is zonder enige overweging gedaan, behalve dat het geld oplevert.

Je ziet dit wel vaker: wethouders cultuur die als agenten van de wethouder financiën bezuinigingen over de culturele instellingen uitstrooien, zonder enige vorm van overweging of inhoudelijke gedachte. Beleid is bij bezuinigingen blijkbaar niet meer nodig. Men snijdt en dat is dat. Het had net zo goed elders kunnen zijn geweest.

Los van de vraag of dit onder onbehoorlijk bestuur gerekend mag worden, is het in vele opzichten verwerpelijk. Het past de macht om zijn besluiten van goede, overtuigende gronden te voorzien. Welke keuze maakt men en waarom? Dat draagt bij aan draagvlak en begrip. Daarbij hoort de macht de consequentie van de keuze te onderkennen en er rekening mee te houden.

Zo niet in Tilburg. Dat het museum zich moet opheffen is “de beslissing van het museum”, aldus Frenk. En een bijdrage om de collectie zorgvuldig volgens museale normen elders onder te brengen, daar heeft zij geen boodschap aan. Dit is een museumstad als Tilburg onwaardig.

Het kan ook anders. De Provincie Zeeland was van plan 20% op het Zeeuws Museum te snijden. Het museum wees de provincie op de consequentie: de nationale uitstraling die de provincie met het museum ambieert kon zo niet gerealiseerd worden. In goed overleg is de bezuiniging teruggebracht tot 5%.

Hoedt u dus voor beleidloze besluiten. Voor je het weet zijn ze genomen.

Siebe Weide
Directeur Nederlandse Museumvereniging

http://www.museumvereniging.nl/Landingspagina/Museumberichten2011/nr2februari2011/ColumnSiebeWeide.aspx

 

Sorry, the comment form is closed at this time.

   
© 2013 Cultivate Suffusion theme by Sayontan Sinha