Trouw heeft vandaag een uitgebereid relaas over het van Abbemuseum en een intervieuw met Charles Esche. Laat hem een omstreden figuur zijn en laat hem de Princess Margriet Award gekregen hebben, hij uit zich hoogst onhandig in dit stuk, als hij vertelt dat hij de hele wereld over reist terwijl zijn collega-directeuren van Tate Modern en Centre Pompidou “enkel bezig zijn met het uitzetten van strategieen.” Bespeuren we hier een causaal verband tussen de werkzaamheden en inzichten van een museumdirecteur en het bezoekersaantal?  Krijgt de Eindhovenaar, Brabander of Nederlander een beter cultuuraanbod in het van Abbe doordat Esche een flink deel van zijn tijd les geeft in New York?

Zullen we even niet vergeten dat er zo’n slordige 4,5 miljoen gemeentelijke subsidie gaat naar het van Abbemuseum dat daarmee per jaar ongeveer 85.000 bezoekers strekt? Ook het gegoochel met cijfers van Macha Roesink, oud adviseur van Cultuur Totaal kan niet verbloemen dat dat héél veel geld per Eindhovenaar en ook heel veel geld (bijna 53 euro) per bezoeker  is. Leuk dat het van Abbemuseum voor mensen van buiten de regio zo’n geweldig museum is, maar Eindhoven moet wel de investering ophoesten. Trouw maakt de vergelijking met het Haags Gemeentemuseum, dat welliswaar het dubbele bedrag aan subsidie krijgt, maar daarmee zes keer zoveel bezoekers trekt.

Maar laten we eens kijken naar andere musea: Kunstlicht in de Kunst kreeg 30.000 euro per jaar van de gemeente Eindhoven en trok ruim 40.000 bezoekers. Het Scryption kreeg van de gemeente Tilburg 200,000 (een groot deel daarvan in de vorm van een huurpand) en trok ruim 25.000 bezoekers in 2010 en in 2011 zelfs 31.000; helemaal zonder subsidie, zonder pand en met 2 parttime medewerkers.

Het is niet helemaal ten onrechte dat cultuur wordt gezien als luxe. Maar wel om de verkeerde reden; de gemiddelde, vaak hoog opgeleide bezoeker van het van Abbe kan heel goed 25 euro voor een kaartje betalen, maar hoeft dat niet want U en ik betalen zijn kaartje voor een groot deel. De mensen die naar laagdrempelige musea willen gaan, hebben vaak meer moeite met de entreeprijs. Hún musea moeten de deuren sluiten omdat het kleine beetje subsidie dat ze krijgen er niet meer af kan.

Het stuk in Trouw is heel verhelderend; ik begrijp nu waardóór het van Abbemuseum elitair wordt gevonden. Esche heeft gelijk; een museumdirecteur drukt een zwaar stempel op een museum.

 

 

Sorry, the comment form is closed at this time.

   
© 2013 Cultivate Suffusion theme by Sayontan Sinha