Collectie Scryption gaat onder de hamer

Laatst gewijzigd: maandag 9 januari 2012 – 15:30 | Auteur: Peter Pim Windhorst

TILBURG  – De collectie van het voormalige museum Scryption in Tilburg wordt verkocht. Het Tilburgs museum ging een jaar geleden dicht door bezuinigingen van de gemeente. Het museum had nog de hoop een herstart te maken in Eindhoven, maar ook die gemeente wil het Scryption niet vast financieel ondersteunen.

Het Scryption was een museum voor schriftelijke communicatie en, sinds kort, sociale media. Veel Tilburgers spraken over ‘het schrijfmachinemuseum’.

Willem Frederik Hermans
De collectie omvat 40.000 artikelen, waaronder inderdaad een groot aantal schrijfmachines. Maar het museum bezat ook andere kantoormachines en allerlei soorten pennen. Schrijver Willem Frederik Hermans liet zijn collectie van ruim 200 schrijfmachines na aan het museum.

Jolande Otten van het Scryption vreest dat de collectie nu opgedeeld gaat worden. Er is waarschijnlijk geen andere organisatie die alle spullen in één klap over wil nemen.

Frater Ferrerius
De oorsprong van het museum ligt bij Frater Ferrerius van den Berg. Hij was een van de Fraters van Tilburg. Het zou kunnen dat die orde nu de verzameling van het Scryption opeist, maar de fraters hebben waarschijnlijk niet het geld om de collectie op een museaal verantwoorde manier op te bergen. Omdat het museum dat geld ook niet meer heeft, is verkopen de enige oplossing.

Het museum is niet van plan alle activiteiten te staken. Zo heeft het museum nog de tentoonstelling ‘Tijdrekken’ over geheimschrift en loopt nog het project ‘More the Media’ voor studenten over sociale media

Sorry, the comment form is closed at this time.

   
© 2013 Cultivate Suffusion theme by Sayontan Sinha